بزرگترین واگذاری تاریخ ایران در چند روز گذشته با واگذاری پتروشیمی خلیج فارس صورت گرفت و براساس اخبار منتشره ۱۲ درصد آن به مبلغ ۱۰۸ هزار میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان به یک هلندیگ قطب اقتصادی واگذار شد.
استاد دانشگاه صنعتیشریف گفت: فقط در پارسجنوبی روزانه 28 میلیون متر مکعب کاهش تولید داریم و در سال 1410 ناترازی روزانه 400 میلیون متر مکعب خواهد بود یعنی بیش از 50 درصد کل مصرف امروزمان کسری خواهیم داشت.
دولت احمدی نژاد همزمان با اوج گرفتن تحریم ها اشخاصی را که می توانستند به تجارت خاکستری بپردازند به کار گرفت نا تحریم ها را دور بزنند و صادرات نفت ادامه یابد. این سرآغاز ورود بابک زنجانی به اقتصاد ایران بود. آیا احتمال تکرار این قصه وجود دارد؟
عضو اتاق بازرگانی گفت: پتروشیمی ها میگویند فناوری لازم برای توسعه زنجیره ارزش وجود ندارد، در حالیکه ۴۸۰ میلیارد دلار برای این صنعت هزینه شده، اگر بازهم فناوری ایجاد نشده مقصر خود آنها هستند.
بر اساس مصوبه هیات وزیران فروش نفت توسط اشخاص و نهادها از این پس مجاز است. این مصوبه در حالی ابلاغ شده که کارشناسان با اشاره به تجربه سال های قبل، نگران شکل گیری رانت و فساد هستند.
سید حمید حسینی گفت: احتساب قیمت سوخت متانولسازها به قیمت سایر صنایع (١٠ درصد قیمت خوراک پتروشیمی)، فروش ارز حاصل از صادرات به قیمت آزاد و پرداخت خسارت قطعی برق و گاز شرکتها توسط دولت، سه پیشنهاد ارائه شده به دولت برای رفع مشکل واحدهای تولیدکننده متانول است.
مدیر پیشین امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران، گفت: توسعه استفاده از ظرفیت خالی پالایشگاههای فراسرزمینی از سوی دولت سیزدهم میتواند نقشه دشمن برای کاهش درآمدهای نفتی را تضعیف کند.
اگر دولت تمرکز خود را روی ساماندهی قراردادهای بین المللی در راستای همگام سازی با ارزهای دیجیتال بگذارد شاهد بازگشت ارز در سریع ترین زمان و به قیمت روز جهانی خواهیم بود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: با واگذاری سهام شرکت ملی صنایع پتروشیمی و خصولتیسازی هلدینگ خلیج فارس، این شرکت پتروشیمی به حیاط خلوت جریانات سیاسی تبدیل شده و نظارتپذیری بر اقدامات آن از بین میرود.
یک کارشناس حوزه انرژی گفت: روسها برای حل مشکلات خودشان از ما استفاده ابزاری میکنند و در نهایت با اروپا و امریکا صلح خواهند کرد و ما تکلیفمان شخص نیست که چگونه این ضرر و زیان را جبران کنیم به همین جهت باید این مسئله کالبدشکافی شود و بدانیم تصمیماتی که میگیریم در بلندمدت چه ضرر و یا سودی برای ما دارد.
استاد دانشگاه شریف با اشاره به رقابت تهران و مسکو در بازارهای انرژی گفت: به بهانه مصرف بالا نباید وارد کننده گاز شویم بلکه باید به فکر بهینه سازی مصرف و صادرات بیشتر گاز به همسایه ها باشیم.
نگرانی ها درباره آینده اقتصاد جهانی به اوج خود رسیده و کارشناسان نسبت به افزایش تورم و رکود جهانی هشدار می دهند. البته برخی معتقدند که ایران به واسطه دسترسی به درآمدهای نفتی شرایط بهتری را دارد.
تصمیم اخیر اوپک پلاس، تأثیر مستقیم کمی بر ایران بهعنوان تولیدکننده و صادرکننده نفت دارد، زیرا کشور به دلیل تأثیر تحریمهای آمریکا بسیار کمتر از پتانسیل و ظرفیت خود کار می کند.
برنامه دولت سیزدهم برای اصلاح روند خامفروشی مطلق و خنثیسازی تحریمهای نفتی از مسیر تبدیل نفت به فرآورده در قالب پالایشگاههای برونمرزی نتیجه داد و طبق گفتههای وزیر نفت، نخستین پالایشگاه فراسرزمینی به نام الپالیتو در ونزوئلا راهاندازی شدهاست.
درحالیکه صادرات گاز ایران به پاکستان و عمان چند سال است که دچار وقفه شده و برخی کارشناسان یکی از دلایل این مساله را وجود رقیبی به نام روسیه در منطقه عنوان میکردند، گویا اکنون ورق برگشته و رقیب دیرینه ایران در حوزه گاز میخواهد باب همکاری را بگشاید و از طریق ایران بازارهای جدیدی را برای گاز خود پیدا کند.
تحلیلگر موسسه بینالمللی کپلر با بیان اینکه روسیه تمایل دارد در پروژههای رقیب سهم داشته و نفوذ کند، گفت: بعد از تحریمهای اروپا علیه روسیه از ماه دسامبر این فرصت را به ایران میدهد تا سهم بزرگتری در بازار چین در اختیار بگیرد.
ایران با هدف بازارسازی نفت خود، توجه به پالایشگاههای فرارسرزمینی را در دستور کار خود قرار داده و از ازبکستان و روسیه گرفته تا ونزوئلا و پاراگوئه، تقاضای کشور واردکننده را میخرد و بخشی از بازار نفت آن کشور را از آن خود میکند.